top of page

Gürül gürül Iguazu şelaleleri

Tavsiye ediyor muyum: Evet, şelale deyip geçmeyin sakın

Ne zaman gitmeli: Aralık-Şubat arası yağışlı dönem, şelalelerin yüksekliği ve hızı artıyor; ancak yürüme patikaları da kapanabiliyor yağış nedeniyle. Şubat-Nisan veya Ağustos-Eylül daha iyi bu yüzden, mavi bir gökyüzü ve gökkuşağı görme şansınız da daha fazla, ancak tüm tropikal bölgeler gibi ne zaman yağmur yağacağı belli olmaz.

Ben ne zaman gittim, nasıldı: Ekim ortası, bir sabah kapalı; diğer iki gün güneşli / sıcak idi.

Ne kadar kalmalı: Minimum 1 tam gün artı 1 yarım gün (neden böyle diyorum aşağıda anlatacağım)

Ben ne kadar kaldım: 2,5 gün kaldım; biraz uzun oldu açıkçası

Nesi güzel: Şelaleler tabi ama ayrıca şelalenin içine giren bot turu. Bir de her taraf gökkuşağı, dünya üzerindeki cennet hissi..

İlginç bir kısa not: ABD Başkanı Roosevelt'in eşi Iguazu'yu gördüğünde ihtişamından etkilenip "Zavallı Niagara" deyivermiş :)

 

Yazının devamı aşağıda...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arjantin tarafı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brezilya tarafı        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belki dikkatinizi çekmiştir, Iguazu yazıyorum, İguazu değil. Çünkü gerçek ismi bu şelalelerin. Büyük Su manasına geliyormuş Guarani'de Iguazu (I:Su, Guazu: Büyük demek imiş). Şelaleler demenin nedeni ise 275 adet birbirinden ayrı şelaleden oluşması!!!

 

Iguazu şelaleleri üç ülkenin sınırında bulunuyor; şelalelerin büyük bir çoğunluğu Arjantin sınırları içinde, bir kısmı ise Brezilya sınırları dahilinde yer alıyor. En yakınındaki yerleşim yerleri: Arjantin'de bulunan Puerto Iguazu, Brezilya'da bulunan Foz de Iguaçu ve Paraguay'da bulunan Ciudad del Este. Bu üç şehirde de bu sınır kesişiminin şerefine (!) dikilmiş Üç Ülke anıtları var, birbirine nehir etrafından bakan. Paraguay'daki şehir şelalelere yakın ama turistlerin sık kullandığı bir tercih değil. Brezilya veya Arjantin tarafında kalınıp iki tarafa da ziyaret yapılabilir. Eğer bir taraftan diğer ülkedeki tarafa geçecekseniz sınırda bulunan gümrükte pasaportunuzu damgalatmanız gerekiyor sadece, bunda da gözde büyütecek birşey yok. Çok sayıda insan aynı şeyi yaptığı için normalleşmiş ve kolaylaşmış bir durum.

 

Foz de Iguaçu ve Puerto Iguazu gayet normal şehirler, birincisi daha büyükçe. Ben Puerto Iguazu'da kalmıştım; şehir modern, güzel oteller, hosteller, restoranlar var. Özellikle Parrilla Color ve La Rueda'yı öneririm, akşamları güzel bir şarap eşliğinde yemek yemek için bol miktarda seçeneğiniz olacak. Ayrıca her iki şehirde de şelalelere giden otobüsler mevcut, ve merkez terminallerinden bineceğiniz bu otobüslerle kolaylıkla şelalelere ulaşabiliyorsunuz. Bir alternatif ise iki ülkeye de giden turlara katılmak. Ben böyle bir tura katıldım ama açıkçası hiç gerekli bir hareket olmadığını özellikle hostelde tanıştığım diğer insanların ne kadar kolaylıkla (hele bir de yaşlı tur grubuna tabi olmayıp uzun süreleri bekleyerek geçirmeyerek :)) şelalelere gittiğini duyunca anladım. Dolayısıyla size de tavsiyem, terminalden bineceğiniz otobüsle kendiniz şelaleye gitmeniz. 

 

Şelaleler milli park olarak koruma altındalar iki tarafta da. Girişte bir park giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Brezilya tarafı 41 real (yaklaşık 35 tl - aralık 2013 itibariyle) real cinsinden nakitle veya kredi kartıyla ödeyebiliyorsunuz. Arjantin tarafı ise 170 peso (yaklaşık 55 tl - aralık 2013 itibariyle) peso, real, euro, dolar cinsi nakitle veya kredi kartıyla ödeyebiliyorsunuz. Şelalelerin haritasına şuradan bakabilirsiniz.

 

Brezilya tarafını gezmek için yarım gün yeterli. Buradan şelalelerin manzarası çok güzel. Girişten tek bir patika var ve Şeytan Boğazı'na (Garganta del Diablo) gidiyor. Şeytan Boğazı adı üstünde şelalelerin en yüksek, en güçlü aktığı kısmı. Suyun sesi ve görüntüsünden ürkeceğim hayatta aklıma gelmezdi burayı görmeden önce. Kurulan bir köprüden yürüyerek boğazın orta yerine kadar gidebiliyor ve suyun görkemini daha yakından ve aşağıdan görebiliyorsunuz. Bir de korkunç ıslanıyorsunuz tabi bu arada. O yüzden tavsiyem yanınıza yağmurluğunuzu alın, demedi demeyin. Ha orada satılan naylon pançolardan da alabilirsiniz, turistik fiyatlardan şikayet etmeyin bana sonra ama:P

 

Arjantin tarafı içinse 1 güne ihtiyaç var; çünkü daha büyük ve beş ayrı patika var. Birincisi Şeytan Boğazı'na giden yol. Bu tarafta Şeytan Boğazı'na gitmek için girişten her yarım saatte bir kalkan sempatik bir trene biniyorsunuz. Trenden sonra da yine kurulan bir köprüler üzerinden yürüyerek boğaza ulaşıyorsunuz. Yine ıslanacak, suyun ihtişamına kapılacaksınız; ama iki taraftan görünen manzaralar birbirinden çok farklı, o yüzden "Bir kez gördüm yeter" demeyin. 

 

Ayrıca Superior ve Inferior isimli iki patika daha var; mutlaka görmeniz gereken. Hele ki Inferior beni benden almıştı açıkçası. Bu rota üzerinden San Martin adasına gidebileceğiniz ücretsiz teknelere binebiliyorsunuz. Tabi hava durumu ve su durumu müsaitse. Bir de yine bu rota üzerinde Jungle Explorer bot turlarının kalkış noktası var. Bu bot turunda şelalenin altına kadar giriyor; tepeden tırnağa ıslanıyorsunuz. Çok eğlenceli olan bu turu kesinkes tavsiye ediyorum. Fiyatı da 380 peso idi. Verilen bir çantaya tüm eşyalarınızı koyup iyice ağzını kapatarak kuru kalmalarını sağlayabiliyorsunuz. Ama bir kez daha söyleyeyim, üstünüz tamamen ıslanacak, dilerseniz değiştirmek için ekstra kıyafetler alın yanınıza.

 

Aktivite demişken Brezilya tarafında da aynı türden bot turu yapabileceğiniz gibi iki taraf için de mümkün olan abseiling, rafting vs aktivite seçenekleri mevcut. Şehirdeyken tur şirketlerinin aktivite listelerine bir göz atmanızda fayda var, bu tip aktivitelerle ilgiliyseniz.

 

Iguazu milli parkı içinde kuşlar, jaguar, maymunlar vs gibi hayvan çeşitliliği acayip. Bir yandan da parklar bitki bakımından da zengin ve her tarafın yemyeşil olması şelalelerin görüntüsüyle muhteşem bir doğa uyumu yansıtıyor. Hem yürürken bol miktarda kelebeğe ve kuşa rastlayacaksınız. Ah nasıl unuturum, bir de kunduzlar var parkta -tabiri caizse- cirit atan. Bazı turist arkadaşlar sağolsunlar kedi, köpek sanıp da besleyince hayvancıkları; şimdi bir turist görünce hemen yanaşıyor, hatta birşey yiyorsa yiyeceğini alıp kaçmaktan çekinmiyorlar. Uyarılar uyarılar breh breh..

 

Özetle yukarıda bahsettiğim gibi mimimum yarım gün Breziya tarafı artı bir gün de Arjantin tarafı için ayırmanızda fayda var. Biraz daha zamanınız olursa ve şelaleleri görüp yapabileceğiniz aktiviteleri de harcadıysanız; Üç Ülke anıtına, mühendislik harikası denen Itaipu Dam'a, San Ignacio kalıntılarına, maden yatakları Wanda Mines'a veya kuş ve diğer hayvanları tedavi / rehabilite eden Güira Oga'ya gidebilirsiniz. Ben sonuncuyu tavsiye deceğim sadece; burada şelalelere bakarken kaçırdığınız birçok kuş türünü de yakından görme şansınız var. Tabi zevkler kişisel, ilginizi çekeni seçip görmenizin bence hiçbir sakıncası yok - bir de olsaydı:P

 

bottom of page